Ana içeriğe atla

Kalplerin Fethi...

Bizim yeni yılım Mekke’nin Fethi ile başlıyor...
Yıllarca uyutulmaya çalışan  ümmetin, unutturulmaya çalışılan manevi duruşun, geçmişini hatırlatmak için bir çağrısıdır. Mekke’nin fethi!

Özüne dönmenin, kendi kimliğini kaybedenlerin yolunu bulması için yakılan küçük bir çıra, bir kelebeğin kanat çırpışı, sonrasında yüreklerde kopacak olan fırtınaların başlanğıcıdır.

Yıllarca ecnebi adetleri ile hipnoz edilen Müslüman milletin yüreğine serpilen bir avuç sudur.
Bu unutulan manevi değerleri hatırlatma çağrısıdır.

Allah rızası için yapılan  fetih şöleni, miladi takvimlerin yenileneceği zaman dilimine, şuurlu bir şekilde girmek için var gücümüzle silkelenmek, belki bir çocuğu bu bilinçle büyütüp, kendi kimliğini hatırlatma çabasıdır.
Mekke’nin fethi demek batılın geleneklerine, kutlamalarına hayır demek, safını belli etmektir.
Biz yıl başı kutlamıyoruz, fetih kutluyoruz.
Bugün bizim için Mekke’nin Fethi. Biz Müslümanız elhamdülillah demek ve bunu bütün insanlığa göstermek için bir gayrettir.

Mekke şehirlerin anası, toprakları fethedilmeden yüreklerin fethedildiği belde.
Yurdundan, yuvasından sürülen Peygamberin, yıllar sonra kan dökmeden kazandığı ve ona yapılan onca zulme rağmen, insanlara esenlik ve selamet üzere olacaklarını bildirerek girdiği şehir Mekke.

Rabbimizin fethi önce resulüne (sav) rüyasında bildirdiği sonra ayetlerle müjdelediği belde.

Fetih suresi'nin

"Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik.
Ta ki Allah, senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlasın, sana olan nimetini tamamlasın, seni doğru yola iletsin ve Allah sana, şanlı bir zaferle yardım etsin" ayeti ile müjdelenen belde Mekke.

Doğduğu, büyüdüğü, sürüldüğü, yapılan baskılardan, zulümlerden, ahlaksızlıklardan, yüreği daraldıkça kaçıp sığındığı Hira'sının olduğu şehir Mekke.

Veda ederken "Allah'ın yarattığı şeyler içinde  çok sevdiğim yer sensin. Eğer buranın halkı beni (zor¬la) çıkarmasaydı, ben kendiliğimden çıkmazdım." diyerek ayrıldığı şehir Mekke.

İnsanların ibadet etmesi için yeryüzünde inşa edilen ilk yapı Beytullah'ın olduğu yer, şehirlerin anası (Ümmü'l-Kura) Mekke.

Büyük bir askeri deha ile kan dökülmeden feth edilen, silahla değil, dua, tövbe, tevazu ve muhabbetle girilen  şehir Mekke.


Allah'ın yardımı gelip fetih gerçekleştiğinde;
Ve insanların akın akın Allah'ın dinine girdiğini gördüğünde; Rabbine hamdederek şanının yüceliğini dile getir ve O'ndan af dile; şüphesiz O, tövbeleri çok kabul edendir.
(Nasr )  suresi ile girilen şehir Mekke.

31 aralık,  Medine'den yola çıkan islâm ordusunun fetih seferinin başlangıcıdır.
Her fetih, bir sûre bir süre.
Her âyeti bir müjde ,hem de Rabbin müjdesi.

Bu kutlu olayı, bu kutlu nebiyi hatırlamanın, hatırlatmanın bir başka adıdır fetih şöleni.
Bilmeyenler bilsin , unutanlar hatırlasın, bilenler yüreklerine birer kandil yaksın diyedir.
Biz yıl başı kutlamıyoruz!
Mekke’nin fethini kutluyoruz.
Müslümanız elhamdülillah
Bizim miladımız  demenin bir başka yoludur fetih şöleni.

Yüreklerin fethi duasıyla
31 Aralık Mekke’nin Fetihi şölenimiz Ümmete hayırlı olsun. 

Yorumlar

  1. Muharrem ayının ilk günü hicri yıl başı olarak kabul edilir, bildiğim kadarıyla
    Dünya yılbaşını belirli bir takvime göre belirler, Çin takvimi ve birkaç ülkenin takvimi farklıdır yani başka günlerde kutlarlar ya da yeni bir yılda olduklarını söylerler
    Hicri takvim de farklıdır tabii ki, ama ne yazık ki dünyaya ayak uydurmakta gereklidir, tabii bu demek değildir yılbaşını illa da dünyayla aynı anda kutlayacağız veya yeni yıl olarak tanıyacağız... Kutlama konusunda insan istediği şeyi istediği zaman kutlayabilir, dinimiz açısından bakıldığında ise kutlama yapmak günah değildir, günah olan kutlama sırasında günahlar yapılmasıdır, alkol içmek en basitiyle... Tabii her koyun kendi bacağından asılır dinimizde kimseyi yargılamak bir müslümana yakışmaz. :)

    YanıtlaSil
  2. Anlatmak istediğimi anladığınızı düşünüyorum. Malesef bu taruza maruz kalan bir kisi olarak sokaklarımız, kafelerimiz, avmler Noel baba cam ağaçları ile dolu. Allah sonumuzu hayr etsin.
    “Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.”  Hz. Muhammed (sav)buyrulmuştur. 

    Eğer Türkiye de yaşıyorsanız tavsiye ediyorum STK düzenlediği fetih şölenilerine katılın birde böyle girin yeni yıla...

    Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. Çok hoş bir yazı kesinlikle. 31 Aralık da bol bol fetih okuyalım :) Bu yılbaşında önemli olan günahlardan uzak durmak ve başka kavimlere benzememek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaşılır olmak bu kadar mutlu eder bir insanı:)

      Teşekkür ederim

      Sil
  4. Çok güzel anlatmışsın. İnsanlarımız başkalarına özenme konusunda gösterdiği gayretin birazını Peygamberimize özenme konusunda gösterseydi bu kadar gaflet içinde olmazdık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim...

      Uyan ey gözlerim gafletten uyanıyorsun, uyan uykusu çok gözlerim uyan...

      Muhabbetle...

      Sil
  5. O kadar güzel özetlemişsiniz ki yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. 31 aralık ın demekki birden fazla anlamı var o zaman daha da iyi ve önemli bir gece demek ki :) bakayım fetih gecesi nerlerde yapılıyor istanbulda, pandemiden sonra giderim tabii keyifle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönülleri feth ediyorsunuz siz ...

      Daha güzel buluşmalarda buluşmak nasip olsun teşekkür ederim ⚘

      Sil
  7. Ilk cümlenden son cümlene kadar her yazdığına katılıyorum. Üzülerek söylüyorum bence de eğer bir insan müslümanım diyorsa kesinlikle bizden olmayan âdetleri ve kutlamaları kendine âdet edinmez.Bu sene burda yılbaşında havai fişek patlatilmayacak yine.Pandemi eğer bizlere birşeyler öğretmediyse işimiz zor vesselâm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir söz vardır nush ile uslanmayanın hakkı kötektir diye ...
      Bakalım daha neler gelecek başımıza.

      Rabbim içimizdeki gafiller yüzünden bizi de helak etme diyesim geliyor.
      Ecnebi adetleri kadar değer görmüyor bizim kendi dini ve milli bayramlarımız, günlerimiz:(

      Teşekkür ederim Gülten ⚘

      Sil
  8. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
  9. Özellikle yurdumuzda Müslümanların yılbaşı kutlamalarını dini yönden değerlendirdiklerini sanmıyorum. Bırakalım insanlar nasıl mutlu olacaklarsa öyle kutlasınlar yeni yılı. İsteyen çam diksin, isteyen fetih şölenini kutlasın. Hiç kimse çam süsledi diye kimliğini kaybetmez. "Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır." Hadislerin büyük bir bölümünün doğruluğu tartışmalıdır. Bu hadis birleştirici değil toplumu ayrıştırıcı niteliğe sahip. Bizim için yılbaşı sadece bir takvim olayıdır, hiçbir dinî özelliği yoktur. Hiç kimsenin aklına İsa'nın doğuşu ve Noel kutlamaları gelmez. Kaldı ki hem Sünni hem de Şii mezhebinde bildiğiniz üzere Allah'ın Peygamberlerine inanmak imanın şartlarından biridir. Biz yeni yılı kutluyoruz. Kimimiz eğlenerek kimimiz yeni yıldan isteklerimizi, dileklerimizi, dualarımızı, şükürlerimizi dile getirmek suretiyle yeni yılı yaşıyoruz. Hangisinin doğru olduğunu biz bilemeyiz. Onu bildiğini söylemek en büyük şirktir bana göre. Bunlar da benim görüşlerim. Aynı şekilde düşünmek zorunda değiliz elbette. Sizin düşüncenize de saygı duyuyorum. Bu yüzden sizin ve sizin gibi düşünenlerin fetih günü kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  10. Okuduğunuz için ve yorumunuz için teşekkür ederim...

    Ben anlattım nasibi olan anlar inşallah.
    Malaesef inandığımız gibi yaşamadığımız için yaşadığımız gibi inanmaya başlıyoruz!

    Selam olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun manevi sözlerin için Teşekkür ediyorum

      Sil
    2. Amin. Razı olur inşallah.
      Teşekkür ederim...

      Sil
  11. Merhabalar
    Mekke'nin fethi 11 Ocak tarihinde gerçekleşmiş olmasına rağmen, 31 Aralıkta kutlanmasının esprisi nedir? Mekke'yi fethedecek ordunun 31 Aralıkta yola çıkmasından dolayı mıdır? Bizzat fetih 11 Ocakta gerçekleşmiş. Yani nihai zafer 11 Ocak'ta kazanılmış. Mekke'nin fethinin de 11 ocakta kutlanması daha anlamlı olmaz mıydı?
    Bu sorularımı sakın bir karşı çıkış olarak görmeyin. Ben sadece tarihte kazanılan zaferlerin kutlama günlerinin hep nihai zaferin sonuçlandığı günün esas alınmasından yola çıkarak nedenini anlamak için sorduğumu, kesinlikle altında bir art niyetimin olmadığını bilin lütfen.
    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir gun nasip olursa bulunduğunuz şehirde düzenlenen mekkenin fethi şölenine katılmanızı tavsiye ederim. Bütün sorularınızın cevabini bulacaksınız. Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Bu güzel yazınız, hedefi için "küçük bir çıra, bir kelebeğin kanat çırpışı, sonrasında yüreklerde kopacak fırtınaların başlangıcı" niteliğinde olsun. Gönlünüze ve zihninize sağlık, kaleminize kuvvet...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

21.yüzyıl ve İmtihan

Müslümanlar olarak içinde bulunduğumuz bu imtihan sadece bu asrın meselesi değildir. Bu, hayrın ve şerrin, iyiyle kötünün mücadelesidir. Bu hak ve batılın çatışmasıdır. Müslüman, içinde yaşadığı dünyanın perişan ve derbeder halinin farkında olmalı ve bu durumun yol açtığı çıkmazların çözüm yollarını aramalı.  Bunun hak ve batıl savaşı olduğunu unutmamalı.  21. yüzyılda gücü elinde bulunduran emperyalizmin dünya üzerindeki haksızlıkları, ahlâksızlıkları, gaddarlıkları, zalimlikleri ve Müslümanların üzerindeki hesapları gözler önünde... Her devrin olduğu gibi bizim içinde bulunduğumuz bu devrin de imtihanı zor. Sınırda kılıçla kalkanla eşit şartlarda cenk etmek mi zor, sınırlar ötesinden bir düğme ile bir insanlığın yok olduğunu görmek mi? Hatta gözle görülmeyen bir mikroorganizmanın insanları yıllarca evinde hapsetmesi mi?  Öyle bir çağda, öyle imtihanlardan geçiyoruz ki... Karşı koymak için önce düşmanı tanımak gerekiyor. Tanımadan onunla savaşmak imkânsız. Ayette “Şu bana

Yaptığın Bir Şey Olsun!

Yaptığın bir şey olsun! Yaptığın bir şey... Adil olmak gibi… Haksızlık karşısında çelikten zırh, güçsüzün yanında sağlam bir kale, haklının yanında huzur veren bir dem ol mesela... Söylenmiş bütün sözlere inat, iyilik edersen iyilik bulursun. Bulamam sanma! Halik bilir ve bildirir. Bu balık suretinde olmasa da. Yaptığın bir şey olsun! Tevazu kanatlarını sermek gibi… Sadece annene, babana, evladına değil, tüm insanlara. Sen kanaati gözetip, mütevazı ol ki nefsinin başı yere eğilsin. “Ahmak çabalar iş olacağına varır” diyenler olsa da, iyilik adına bütün çabalamalar kalem kalem yazılıyor bil. Ve hepsi veresiye alınıyor, en az on katı ile ödenmek üzere. Yaptığın bir şey olsun! Doğru söylemek gibi... Doğru duymak, doğru görmek, doğru yaşamak hatta yaşatmak gibi. Dokuz köyden değil, bütün köylerden kovulmak pahasına! Varsın adına doğrucu Davut desinler! Yalan batağına düşmektense köysüz, kentsiz kal. Dilini eğip bükmektense, kolun kanadın kırılsın, yalan rüzgarlarında uçmak y

Filistin'den Mektup

Farklı coğrafyaların, farklı iklimlerin ve kültürlerin insanlarıyız. Sizin yüzünüzü okşayan rüzgar, esintisini dağların serinliğinden alıyor belki... Her sabah perdenizi büyük bir umutla aralıyor, güneşin sıcaklığını yüzünüzde hissediyorsunuz. Çocuklarınızı şefkatle öperek uyandırıyor. Eşinizi işe dualarla uğurluyor ve muhabbetini sevdiğiniz kişilerle kahve yudumluyor, sonra gündelik telaşlara dalıyorsunuz. Kaygılarınızı, tasalarınızı, arzularınızı umutlarınıza sarıyor ve geleceğe dair hayaller kuruyorsunuz. Evinize, arabanıza, komşuluk ilişkilerinize itana gösteriyor, sofranızı en güzel yemeklerle donatmaktan zevk alıyorsunuz. Bir telaş içerisinde geçiyor hayatınız, değil mi? Günler su gibi akıp gidiyor. En sevdiğiniz baş örtüsünü en sevdiğiniz çantanızla kombin yapıyorsunuz. En sevdiğiniz futbol takımının formasını alıyor, maçlarını kaçırmıyorsunuz. Ne güzel, sizin adınıza ben bundan mutlu oldum. Umarım bunca nimetin şükrünü eda edebilirsiniz. Ve umarım bu alı